Vegan Pompoen taart// Vegan Pumpkin Cake

Want to read this in English? Scroll down 🙂

Hoi herfstliefhebbers,

Sommige mensen hebben last van dit herfstweer/ winterweer en sommige niet, maar er is ALTIJD een goed excuus om een cake te bakken. Duik de keuken in met dit recept en krul dan onder je dekentje op de bank en relax bij je favo serie onder het genot van een stuk taart.

Dit was echt het aller- aller eerste recept waar ik voordat ik het ging maken wist dat het vegan was. Het is de laatste tijd in vanwege allerlei redenen om minder vlees te eten, maar ook steeds meer mensen laten alle dierlijke producten staan.
 Deze taart heb ik trouwens afgelopen zaterdag gemaakt met mijn broertje voor Halloween, maar laat de niet- zo vegan frosting weg en hij is perfect voor elke andere dag.

Wat heb je nodig

  • 1 pompoen (Wij hadden een biologische van de AH)
  • 160 mL zonnebloemolie
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels gembersiroop (wij hebben gewoon 4 eetlepels siroop uit zo’n potje gemberbolletjes gepakt, werkt prima en hoef je niet stad en land af te zoeken…)
  • 120 mL sojamelk (of een plantaardige melk naar keuze)
  • 400 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels baksoda
  • 20 gram koek- en speculaaskruiden (best veel, maar lekker!)
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  1. Ontleed de pompoen. Snij hem doormidden met een scherp met en haal met een lepel alle pitten en draden uit het midden.
  2. Snijd nu voorzichtig parten van de pompoen en schil deze. Dit kan heel makkelijk met een dunschiller.
  3. Snij vervolgens de pompoen in blokjes. Doe ze in kokend water en kook ze tot de gaar zijn. Duurde bij ons geloof ik ongeveer 10 minuten. Als je er makkelijk met een vork in kan prikken zijn ze gaar.
  4. Pureer de pompoen en laat goed afkoelen. Het leverde ons ongeveer 700 gram pompoen- puree op.
  5. Verwarm de over voor op 180 °C.
  6. Mix de olie, suiker en gember siroop.
  7. Voeg dan de pompoenpuree, vanille extract en de sojamelk toe en mix het tot een glad mengsel.
  8. Voeg dan de droge ingrediënten toe: Bloem, bakpoeder, baksoda, zout en de koek- en speculaaskruiden. Proef het deeg (Yay, geen rauwe eieren) en voeg naar smaak nog wat kruiden toe.
  9. Vet een springvorm met doorsnede 26 cm in met olie en bekleed de onderkant met bakpapier.
  10. Doe het deeg in de springvorm en bak in ongeveer 60 minuten gaar. Houd de taart wel goed in de gaten en dek hem af met aluminiumfolie als hij te snel bruin wordt! Eet smakelijk 🙂

Wij hebben de cake versierd met een sinaasappel botercrème, maar wil je het echt vegan houden dan raad ik je aan om wat sinaasappelschil aan het deeg toe te voegen of hem te serveren met sinaasappelsap. Lekkere zure tegenhanger voor de zoete, kruidige cake.


Heb jij wel eens een zoet gerecht gemaakt waar iets van groenten in was verwerkt?

Knuffels,

Miek

English

Hi leafy lovers,

Whether your winter depression is coming or not, just make some time to make this cake. Then crawl onto your couch with your favorite series and enjoy one (or more ;)) slices.


This was the first ever vegan recipe of which I was aware it was vegan before making it. I made this cake with my brother for Halloween last Saturday. We didn’t make a vegan frosting, but it is delicious without, we tried it :).

What do you need:

  • 1 pumpkin (or about 700 grams of canned pumpkin puree if they sell it in your country)
  • 160 mL of sunflower oil
  • 120 mL of soy milk (or another plant based milk you like)
  • 4 tablespoons of ginger syrup
  • 350 grams of fine castersugar
  • 400 grams of flour
  • baking powder
  • baking soda
  • vanilla extract
  • 20 grams of pumpkin spice (seems a lot, but I like it like that)
  • pinch of salt

How to make it

  1. Time to slaughter your pumpkin! Slice it in half and remove the seeds. Cut it in parts and peel with a vegetable peeler. Then slice them in cubes.
  2. Boil water and add the pumpkin. Boil the pumpkin until tender (you can enter a fork easily). It took us around 10 minutes.
  3. Puree the pumpkin and let it cool.
  4. Preheat the oven to 180 °C.
  5. Mix the sugar, oil and ginger syrup. Then mix in the pumpkin puree, the soy milk and the vanilla extract.
  6. Then add the dry ingredients: flour, baking soda, baking powder, the salt and the spices. Taste it (yay for no raw eggs) and add spices to taste.
  7. Oil and line a springform with a diameter of 26cm. Fill it with your batter and bake for about 60 minutes. Keep an eye though! If it browns too fast, cover it with aluminium foil. Let it cool slightly and enjoy!

We cover it with a not so vegan orange buttercream frosting. If you want to keep it vegan I recommend adding some orange zest to the batter or serve it with some orange juice counter the sweet and spiced cake.


Have you ever made a sweet dish which had vegetables in it?

Hugs,

Me

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s